fbpx

El mal d’esquena

 In Actualidad

 El dolor d’esquena és un dels dolors més freqüents en la nostra societat. A Espanya, el dolor d’esquena representa la meitat de les baixes laborals registrades. És un dels dolors més comuns i afecte a vuit de cada deu persones en algun moment de les seves vides. Tot i que en algunes ocasions, el mal d’esquena remet per si mateix, doncs, l’assistència mèdica serà necessària en el 80% dels casos.

Dins del dolor d’esquena, s’ha de diferenciar entre el dolor d’esquena agut, el qual es descriu com un mal molt intens o sord, que normalment se sent en la part inferior de l’esquena. Aquest dolor, pot ser intermitent, tot i que el més freqüent és que sigui conscient i només variï la intensitat i dolor d’esquena crònic.

Se sol descriure com intens, sord o ardent en una zona de l’esquena i cames (dolor radicular), ocasionant, així, formigueig, ardor a les cames. Pot resultar incapacitant. Es recomana consultar amb un metge especialista (neurocirurgià) per a valorar opcions de tractament.

Causes del dolor d’esquena

El mal d’esquena pot tenir moltes causes:

 • Problemes relacionats amb la mecànica de l’esquena.
 • Lesions causades per esquinços, fractures després d’una accident o caiguda.
 • En relació a altres malalties (artritis, fibromialgia) o condicions (embaràs)
 • Poden ser, també, causa del dolor d’esquena, les infeccions, tumors o bé, l’estrès. Comunament es creu que davant un episodi de mal d’esquena, és necessari descansar i evitar l’activitat física durant un llarg període. Contràriament, a aquesta suposició, el descans en el llit no es recomanable. Es recomana, bàsicament, disminuir l’activitat física i evitar aixecar-se, carregar o empènyer objectes pesats.

 

Per dormir es recomana ficar-se al llit en posició fetal amb un coixí entre les cames.

Per dormir d’esquena, és aconsellable que durant els primers dies, es col·loqui un coixí o una tovallola enrotllada sota els genolls per alleujar la pressió i després anar reiniciant gradualment les activitats de la rutina.

En el cas de que no hi hagin indicis d’una causa seria per al dolor d’esquena, com la pèrdua del control de la bufeta o intestins, debilitat, pèrdua de pes o febre, és necessari anar a un metge sense demora.

 

Dolor d’esquena- Factors que incrementen la possibilitat de patir-lo

 Qualsevol persona, pot patir mal d’esquena, però hi ha alguns factors que incrementen la possibilitat de patir-lo:

 • No tenir una bona condició física. El sedentarisme i la poca activitat d’exercici físic és una característica comú entre qui pateix mal d’esquena.
 • Sobrepès. L’augment de pes pot provocar que l’esquena realitzi un sobre esforç i acabi causant dolor.
 • Factors genètics.
 • Patir altres malalties.
 • Determinats treballs que requereixin realitzar sobre l’esforç al aixecar-se, empènyer,etc. O també per mala postura en treballs més sedentaris (com per exemple, l’oficina).

 

Prevenir el mal d’esquena

 És possible prevenir el dolor d’esquena? Algunes de les formules per a prevenir o evitar lesions a l’esquena són:

 • Fer exercici per a enfortir els músculs de l’esquena.
 • Mantenir un pes adequat i perdre pes en cas de sobrepès.
 • Millorar la nostra postura. Mantenir l’esquena recta i evitar aixecar objectes pesats sempre que sigui possible, i en cas de d’haver d’aixecar pes, fer-ho mitjançant flexionant els genolls.

 

Dolor-espalda

Recommended Posts